Apotheek De Valkeneer
Jodiumtabletten

JODIUMTABLETTEN IN DE APOTHEEK

Wat moet je weten over jodiumtabletten? 

Bij een nucleair incident zal het innemen van de juiste dosis stabiel (niet-radioactief) op het juiste moment de schildklier verzadigen, zodat die geen radioactief jodium meer kan opnemen. 


Jodiumtabletten mogen alleen worden ingenomen na een rechtstreeks advies van de overheid die, bij een nucleair incident, de bevolking via de media en BE-Alert op de hoogte zal brengen. 


In de apotheek kan je 1 doos van 10 tabletten per gezin afhalen. 

Doelgroepen

Prioritaire doelgroepen zijn:

   - kinderen en jongeren onder de 18 jaar

   - zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven 


(Jong) volwassenen tussen 18 - 40 jaar zijn minder gevoelig dan kinderen en hebben een lager risico om schildklierkanker te ontwikkelen na blootstelling aan radioactief jodium. 


Mensen die ouder dan 40 jaar zijn, behoren niet tot de doelgroepen omdat het risico op schildklierkanker die door radioactief jodium wordt veroorzaakt, vermindert met de leeftijd. Bovendien neemt het risico op complicaties bij de inname van jodiumtabletten toe met de leeftijd. 


Patiënten met een allergie voor jodium mogen geen jodiumtabletten innemen. Patiënten met schildklierproblemen moeten hun arts vragen wat ze moeten doen bij een nucleaire incident.


De juiste dosis

De tabletten bevatten 65 mg kaliumjodide per tablet. 

   - kinderen tot 1 maand: 1/4 tablet 

   - kinderen van 1 maand tot 3 jaar: 1/2 tablet

   - van 3 tot 12 jaar: 1 tablet 

   - van 12 tot 40 jaar: 2 tabletten in één inname


Bij een nucleair incident volstaat één enkele inname van jodium. Voor herhaalde of langdurige blootstelling aan radioactief jodium, dienen de instructies van de bevoegde overheid die zulke complexe situaties uur na uur bekijkt in het bijzonder opgevolgd te worden. 


In uitzonderlijke gevallen kunnen jodiumtabletten leiden tot overgevoeligheidsreacties zoals roodheid van de huid, pijn in de hals, ... De symptomen verdwijnen normaal vanzelf als er geen tabletten meer worden ingenomen. Het kleine risico op overgevoeligheidsreacties is geen argument om de jodiumtabletten niet in te nemen.